Voorstellingen voor klas 1 en 2

23 nov 2020

Donderdag 26 november en vrijdag 27 november speelt theatergroep Zwerm de voorstellingen iSocial en VerPest op onze school. De thema’s zijn het gebruik van social media (klas 1) en pesten (klas 2).

iSocial vertelt het verhaal van 3 jongeren die hun weg proberen te vinden in de wereld van internet en sociale media. Jongeren worden dagelijks verleid om hun hele leven bloot te geven op het internet. Online op de computer én op hun telefoon houden ze via Instagram, Snapchat en WhatsApp de hele wereld op de hoogte.
Een toneelstuk in de klas over de spannende kanten maar ook de gevaren die internet en social media met zich meebrengen. In de vertrouwde omgeving van het klaslokaal worden de leerlingen uitgedaagd na te denken over de thema’s van de voorstelling: cyberpesten, vriendschap, social media, privacy, sexting, identiteit en grenzen stellen.
Na de voorstelling vindt onder leiding van de acteurs een nabespreking plaats waarin aan de hand van stellingen en interactief theater de thema’s besproken worden en inzichtelijk worden gemaakt. Hierdoor worden de jongeren aan het denken gezet over de manier waarop ze met internet, social media en hun eigen grenzen willen omgaan.
Leerlingen hebben hun mobiel nodig voor de voorstelling.

VerPest gaat over pesten. Je volgt 3 middelbare scholieren die om verschillende redenen pesten of gepest worden. Iedereen heeft wel iets dat anders is dan anders. Dat kan een kracht zijn maar, in de ogen van de ander, ook vaak een zwakheid. Een gevoelige plek waarmee je makkelijk gepest kan worden.
Deze interactieve voorstelling onderzoekt samen met de leerlingen waar pesten begint en plagen ophoudt. De voorstelling speelt in de klas en wordt gevolgd door een nagesprek. In dit nagesprek willen de acteurs de discussie losmaken wat pesten nou eigenlijk is, waarom het zo vervelend is en, misschien wel het belangrijkst, hoe kun je het stoppen of tegengaan.