Kluun op de Rientjes Mavo

29 nov 2023

Op 8 november jl. was Kluun, bekend van o.a. “Komt een vrouw bij de dokter” en “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!”, te gast bij ons. Hij deelde tips van experts en inzichten in het puberbestaan naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek: “Help, ik heb een puber!”

Pubers zijn er in alle soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: puberen zullen ze. Uit de vorig jaar door ons gehouden enquête bleek dat de meeste ouders/verzorgers graag tips ontvangen over het omgaan met de puber.

Na een korte introductie van Ilonka namens de Rientjes Mavo en Martin namens de Ouderraad nam Kluun ons ruim een uur mee in zijn intrigerende puber-verhaal.

De onderstaande oneliners gegeven een beknopt beeld van de avond. Iedereen die er bij  was zal ze herkennen en iedereen die er niet was: lees het boek om te weten wat er nu echt in dat puberbrein omgaat.

  • Pubers leren veel sneller dan volwassenen!
  • De puber is het enige levende wezen dat z’n rug gebruikt om op te zitten.
  • Bij pubers is het oerbrein goed ontwikkeld, maar de frontale kwab (regiebrein) nog niet. Effect: hetzelfde als bij een volwassene met 2 à 3 drankjes op.
  • Empathie is pas ontwikkeld op je 21e.
  • Pubers hebben last van structurele intellectuele zelfoverschatting.
  • De biologische klok van een puber loopt niet synchroon met onze dagindeling (veel slaap nodig, maar ‘s avonds nog klaarwakker); laat ze uitslapen.

Conclusie: de puber kan niet veranderen, hoe jij met ze omgaat wel. Omarm ze, heb mededogen met ze. Later lach je er om.

Na afloop kon het boek bij de stand van de Maarssense boekhandel gekocht worden. Meteen met een persoonlijke boodschap en handtekening van Kluun. Aan de lange rij te zien was het een zeer geslaagde avond. Wij zijn daarom trots als Ouderraad dat we jullie als ouders/verzorgers een onvergetelijke avond hebben bezorgd. We hopen dat het niet alleen heel vermakelijk, maar ook heel leerzaam was!

Mochten er nieuwe ideeën of wensen zijn voor een Thema avond of voor de Ouderraad dan horen we dat uiteraard graag via: ouderraad@rientjesmavo.nl Kijk voor meer info over de Ouderraad op de webstie: Ouderraad – Rientjes Mavo

Namens de Ouderraad,

Nadine, Martin, Arjen, Edita en onze nieuwe aanwinsten waar we super blij mee zijn Velaska en Yvette